top of page

Woelen, nachtmerries, de uren op de klok meetellen, praten in je slaap of wakker worden uit je slaap. De coronacrisis heeft ertoe geleid dat veel mensen ernstige slaapproblemen ondervinden. Een mens heeft gemiddeld, zeker 7,5 uur slaap nodig. Juist in een tijd als deze, is het belang van slaap des te groter. Slaap houdt je overeind, je moet het prioriteit geven. Slecht slapen kan er zelfs toe leiden dat depressie en burn-outs ontstaan. Verschillende zaken kunnen een slechte nachtrust in stand houden. De coronacrisis zorgt ervoor dat het leven van mensen, totaal op z’n kop staat. Voor ondernemers is het zwaar omdat ze hun bedrijf achteruit zien gaan, de ander kan zelf ziek zijn of je bent wellicht bang iemand te verliezen. Tevens is het onduidelijk waar we aan toe zijn. Niemand weet hoe lang dit nog stand houdt. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat je overloopt van gedachten, juist als je in bed ligt.

 

Stress en burn-outs, spelen een belangrijkere rol dan je denkt

Adrenaline en cortisol zijn voorbeelden van stresshormonen. Deze hormonen hebben een grote invloed op onze slaap. Op het moment dat je je in een stressvolle situatie bevindt, is het cortisol gehalte groter dan normaal gesproken. Een te hoog cortisol gehalte in je bloed, zorgt ervoor dat je moeilijk in slaap kunt komen. Naast het moeilijk in slaap komen, zorgt het er ook voor dat je heel licht slaapt. In sommige gevallen kan het voor komen dat je met een te hoog cortisol gehalte, last hebt van nachtmerries. Je cortisol gehalte moet normaal gesproken in de ochtend hoog zijn en in de avond zo laag mogelijk. Als je het gevoel hebt dat je ‘uitgeslapen bent’, kan dit komen door je cortisol gehalte, je hebt weer zin om de dag te beginnen. Iemand die een burn-out heeft, heeft last van een verstoorde productie van cortisol. Cortisol in je bloed zorgt er dus voor dat je melatonine wordt geremd. Het verlagen van je lichaamstemperatuur door bijvoorbeeld niet te heet te douchen, kan een bijdrage leveren aan het stimuleren van melatonine. Ook het vermijden van kunstlicht kan hier een bijdrage aan leveren.

Het kan zo zijn dat je niet weet waarvan je op dit moment stress ervaart. Toch kun je ook onbewust stress hebben, bijvoorbeeld omdat je dagelijkse bezigheden van deze tijd, niet passen bij de routine die je normaal gesproken hebt. De kinderen die meer thuis zijn of de angst om je baan te verliezen. Alles is ontregeld en dat is je lichaam niet gewend.

 

Een betere nachtrust

Als oefentherapeut Cesar help ik u van uw slaapproblemen af te komen in een op maat gemaakt behandelplan. Elke behandeling van de slaaptherapie is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Elke oefening is goed toepasbaar zodat u er zelf mee aan de gang kunt. Goed slapen is voor ieder mens essentieel. Slaap heeft invloed op onze mentale en lichamelijke gezondheid. Tijdens de slaapoefentherapie kijken we naar de dagelijkse activiteiten, je krijgt inzicht in de oorzaak van je lichamelijke klachten en je leert hoe je oefeningen goed kunt toepassen in de praktijk. Als oefentherapeut Cesar ben ik geschoold in slaapoefentherapie.

 

Tips zodat je vast zelf aan de slag kunt

-Zorg voor voldoende licht

Licht heeft invloed op je humeur, je energie en je biologische klok. Je komt makkelijker op gang door voldoende licht in de morgen. Gooi die gordijnen open, zet je scherm van je telefoon feller of ga eens een rondje lopen.

-Zorg voor ontspanning aan het einde van de dag

Luister naar rustige muziek voor het slapen gaan, neem een douche of drink een kop thee. Let er wel op dat er in je thee geen theïne zit, dit zorgt ervoor dat je niet goed kunt inslapen. Een thee op basis van kruiden kan bijvoorbeeld wel.

-Ga op vaste tijden naar bed en zorg dat je een ritueel hebt

Zet je telefoon uit, doe de lampen uit en kijk of de deur dicht is. De patronen zorgen ervoor dat er je lichaam alvast went aan het bijna naar bed gaat.

-Sport in de ochtend

Zorg ervoor dat je cortisol in balans komt. Tijdens het sporten wordt er ook serotonine geproduceerd, dit is een belangrijk hormoon voor de aanmaak van melatonine. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt.

-Plan overdag voldoende rustmomenten in

Neem tijdens het werken af en toe een paar minuten pauze. Deze pauze heeft een positief effect op je brein. Zorg er dan wel voor dat je iets anders doet dan op je computer of telefoon, ga bijvoorbeeld een rondje lopen.

Slapen tijdens de corona crisis

Geregistreerd bij

Openingstijden

Contact

Kwaliteitsgeregistreerd
De oefentherapeut mensendieck

Maandag:

Dinsdag

Woensdag:

Donderdag:

Vrijdag:

 

13:00-21:30 uur

08:00-18:00 uur

08:00-18:00 uur

Telefonisch bereikbaar

08:00-17:00 uur

 

Best Move Oefentherapie Cesar

De Ronde 12

5683 CZ Best

 

T

E

 

bottom of page