top of page

Overdag de basis leggen voor een heerlijke nacht

Beter slapen begint al overdag. De basis die je overdag legt, kan veel goeds opleveren voor de rest van de nacht. Het begint zelfs al direct na het wakker worden. Begin je ’s avonds met de voorbereiding voor de nacht? Drink je een kop warme melk, ga je in bad of leg je je telefoon op tijd weg? Dat is natuurlijk goed, maar je mag er al eerder mee beginnen.

Je hormonen in balans
Hormonen spelen een belangrijke rol bij een goede nachtrust. De juiste hormonen, op het juiste moment, zorgen juist voor die ene perfecte nacht. De kans bestaat dat je lichaam in de avond en in de nacht te weinig melatonine aanmaakt. Het cortisolgehalte oftewel het stresshormoon is nog niet voldoende gezakt. Je zult hierdoor dus nooit beter slapen en in de avond valt hier niets meer aan bij te sturen. Je kunt tot in het oneindige ontspanningsoefeningen doen, maar het is te laat, het gaat om hoe je je dag hebt besteed.

Temperatuur schommelingen
Overdag is je lichaamstemperatuur hoger dan in de avond, hierdoor ben je wakker en gefocust. ’s Avonds hoort je lichaam af te koelen, mocht je lichaam niet voldoende afkoelen, is het lastig om in slaap te vallen. Tevens herstel je slechter en slaap je minder diep. Deze factor wordt veelal onderschat, maar het levert hardnekkige problemen op. Ook je temperatuur kun je overdag al beïnvloeden.

Er bestaat geen wondermiddel
De oorzaak van je slaapproblemen ligt vaak iets dieper. Veel mensen lopen al jaren met hun slaapproblemen rond, ze hebben dan ook alles geprobeerd. Een homeopathisch slaapmiddel, rustgevende thee, een ander kussen of kussenspray. Al deze middelen helpen niet bij de aanmaak van je hormonen of veranderen niet je lichaamstemperatuur. Het probleem ligt ergens anders, de basis moet goed zijn.

Je biologische klok
Het is van groot belang de dag goed te beginnen. Als je wakker wordt moet je direct je biologische klok gelijk zetten. Hierdoor heb je meer energie en wordt je in de avond sneller slaperig. Je biologische klok geeft je lichaam een seintje als het tijd is om naar bed te gaan.

Je biologische klok bepaalt voor een groot deel hoe je slaapt.

Tips

  1. Stop om 14:00 uur al met het drinken van koffie, thee, cola en energiedrank. In deze drankjes zit veel cafeïne. Dit heeft tot gevolg dat je gemiddeld een uur minder slaapt.

  2. Laat je lichaam weten dat de dag is begonnen, zet je biologische klok gelijk. Een goede start van de dag zorgt voor een juiste energiebalans. Zo heb je overdag meer energie en ben je ’s avonds sneller moe. Je dag goed starten, begint met een goed ontbijt. Op het moment dat je na het wakker worden direct geniet van een gezonde maaltijd, krijgt je lichaam een signaal dat de dag is begonnen en dat je energie nodig hebt voor de rest van de dag. In de avond krijgt je lichaam een signaal dat het tijd is om weer te gaan slapen. Op deze manier wordt je op een natuurlijke manier moe en zet je je biologische klok gelijk. Ook wil het nog wel eens helpen om niet te blijven snoozen als je wakker wordt. Sta gelijk op als je wekker gaat. Hierdoor geeft je lichaam een signaal af dat het toch echt tijd is om op te staan. Je zult zien naarmate je het vaker doet, het steeds makkelijker wordt om uitgerust op te staan.

  3. Lichaamsbeweging is een natuurlijk slaapmiddel. De juiste lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je de juiste temperatuur hebt. Trainen met gewichten is dé oplossing voor de grootste stijging van je lichaamstemperatuur overdag en zorgt in de avond voor de grootste daling.

Slaapoefentherapie
Slaapoefentherapie is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, het heeft dus wel degelijk effect. Tijdens de slaapoefentherapie ga je aan de slag met toepasbare oefeningen zodat je zelf aan de slag kunt. De oefentherapeut Cesar bij Best Move, benadert je mentale- en lichamelijke klachten en slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De onderliggende oorzaken worden bekeken. Deze oorzaken zorgen voor structurele slaapproblemen, deze moeten bij de kern worden aangepakt. Tevens leer je in de slaapoefentherapie bij Best Move ook om om te gaan met de diverse gevolgen die je slaapproblemen opleveren.

Best Move Oefentherapie Cesar
Wil je meer weten over wat Oefentherapie Cesar voor jouw slaapproblemen kan betekenen? Maak een afspraak via info@best-move.nl of neem telefonisch contact op via 06-51831423.

 

Geregistreerd bij

Openingstijden

Contact

Kwaliteitsgeregistreerd
De oefentherapeut mensendieck

Maandag:

Dinsdag

Woensdag:

Donderdag:

Vrijdag:

 

13:00-21:30 uur

08:00-18:00 uur

08:00-18:00 uur

Telefonisch bereikbaar

08:00-17:00 uur

 

Best Move Oefentherapie Cesar

De Ronde 12

5683 CZ Best

 

T

E

 

bottom of page