top of page

Maarten van der Worp ((sport)fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) bracht de risico’s voor het ontstaan van hardloopblessures in kaart én onderzocht of de risico’s voor mannen en vrouwen gelijk zijn.

Blessurevrij lopen een utopie?

Uit zijn onderzoek bleek onder meer dat een eerdere blessure en het gebruik van een schoenorthese/zooltjes een hoger risico met zich meebracht. Ook ontdekte hij dat vrouwen minder risico op blessures hebben dan mannen.

Hoewel hier geen consistent bewijs voor is, lijken mensen met een hardloopblessure baat te hebben bij een behandeling gericht op heup- en/of kniecoördinatie, hardlooptechniek, mobiliserende en spierversterkende oefeningen voor de heupspieren, en advies ten aanzien van hardloopschoenen en ondergrond.

Op basis van de Marikenloop (hardloopwedstrijd van 5 en 10 km, alleen voor vrouwen) van 2013 bleek dat ruim 25% van de deelnemende vrouwen binnen 3 maanden na de wedstrijd een hardloopblessure opliep. Een eerdere blessure en een grotere wekelijkse hardloopafstand  in de voorbereiding waren voorspellers voor een hardloopblessure. Preventieve maatregelen zouden daarom (door fysiotherapeut) ingezet kunnen worden ten aanzien van wekelijkse hardloopafstand (omvang, opbouw) en een eerder doorgemaakte hardloopblessure.

Maarten van der Worp verdedigt zijn proefschrift getiteld ‘Injury-free running-a utopia? Risk factors of running-related injuries in men and women’ op dinsdag 19 januari 2016 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Bron: website van Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

 

Geregistreerd bij

Openingstijden

Contact

Kwaliteitsgeregistreerd
De oefentherapeut mensendieck

Maandag:

Dinsdag

Woensdag:

Donderdag:

Vrijdag:

 

13:00-21:30 uur

08:00-17:00 uur

08:00-18:00 uur

Telefonisch bereikbaar

08:00-15:00 uur

 

Best Move Oefentherapie Cesar

De Ronde 12

5683 CZ Best

 

T

E

 

bottom of page